Media de participare la vot ar putea fi de 50%
Partidul care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE va obţine 19% din voturi
Criza economică şi tendinţele naţionaliste tot mai accentuate pe care le-a antrenat în statele UE vor da câştig de cauză în principal forţelor extremiste şi antieuropeniste din UE. Nemulţumirea alegătorilor şi apetitul pentru candidaţii extremişti par să fi eliminat, paradoxal, o altă problemă: absenteismul masiv, cu care se confruntă de fiecare dată alegerile pentru Parlamentul European. Cel puţin 43% dintre cetăţenii UE au declarat că se vor duce cu siguranţă la vot, în timp ce alţi 6% au menţionat că vor merge „probabil” la urne, potrivit ultimului sondaj realizat de TNS Opinion, la solicitarea Parlamentului European, relatează AFP. Situaţia este favorabilă formaţiunilor de extremă dreapta şi celor cu platforme antieuropene, antiimigraţie, antimusulmane – din Bulgaria şi până în Marea Britanie.
Peste tot în UE, campaniile acestora au fost extrem de agresive. De pildă, Partidul Naţional din Cehia a promovat, în clipurile electorale, ideea găsirii unei „soluţii finale la problema ţiganilor” (un eufemism pentru a exprima reluarea politicii naziste de purificare, a acuzat secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis). Tot o platformă neonazistă are şi Partidul Muncitorilor (Cehia), care a organizat marşuri „electorale” împotriva romilor. În Ungaria, aceeaşi situaţie – ultranaţionaliştii de la Jobbik (cei care au înfiinţat Garda Maghiară) mizează pe sentimentele xenofobe ale concetăţenilor unguri, iar predicţiile arată că vor obţine aproximativ 10% dintre voturi.
Mesaje naţionaliste şi antimusulmane
Marea Britanie excelează în mesaje naţionaliste şi antieuropene. Majoritatea britanicilor care vor vota la europarlamentare (circa 19%) vor opta pentru Partidul Independenţei (UKIP), care mil