In timp ce in Bucuresti se desfasoara BFIT in the Street, eu am plecat spre ploaia si frigul din Cluj-Napoca, pentru TIFF-ul cu numarul 8. Am facut excursia la Cluj pentru a gasi, la un loc, filme pe care nu ai unde sa le vezi in alta parte, pentru atmosfera celui mai mare festival de film romanesc al momentului si pentru a ma bucura de un fel de vacanta de cinefil.
Pe scurt, pentru mine TIFF-ul e un fel de cura intensiva cu filme, unde nu exista scuze precum lenea si lipsa timpului pentru a ajunge la cinematograf. Ritmul alent al festivalului, numarul coplesitor de pelicule si de evenimente, comasate pe o arie geografica restransa, te obliga sa te tii de reteta: filme, multe filme in fiecare zi.
E bine de stiut
Pe de alta parte, exista si un revers: daca nu esti selectiv, te poti trezi cu o indigestie. Unele filme te incarca sau te storc emotional, altele iti inrosesc sau iti scurtcircuiteaza intelectul, altele fac ambele lucruri in acelasi timp. Unele filme din festival sunt foarte consistente/atoase, au nevoie de timp pentru a fi digerate. Intr-o combinatie hazardata, cu pauze prea scurte sau fara pauze intre filme, v-ati putea trezi, dupa o zi plina de TIFF, zicand: nu imi mai trebuie film un an intreg! Alegeti-va traseul cu atentie, nimeni nu va tine pistolul la cap.
Mod de intrebuintare: filmele sunt grupate in foarte multe sectiuni, Competitie, Supernova, Umbre, Fara limita, Focus (anul acesta, pe Finlanda, Italia, Polonia, Moldova), Zilele copiilor, Ziua rroma, Ce se intampla, documentarule? etc etc. Acest lucru e mai putin important pentru cinefili; mult mai util va fi programul pe sali de cinema: Republica, Arta, Victoria, Echinox si Taverna, Cinema City la Iulius Mall, cinema Auditorium la Universitatea Babes-Bolyai, drive-in-ul de pe Autostrada Transilvania. Pentru a alege un film exista o multime de satelit