În cele nouă state ale federaţiei austriece sunt înscrise 700 de formaţiuni politice. În România, doar 47 au îndeplinit criteriile prevăzute de lege. „Adevărul” vă prezintă situaţia privind alegerile pentru Legislativul de la Bruxelles din celelalte 26 de state chemate să voteze, ca şi România, în perioada 4-7 iunie. Austria este o federaţie compusă din 9 state (Burgenland, Carintia, Austria Inferioară, Austria Superioară, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg şi Viena). Fiecare stat are propriul guvern, însă ţara este condusă de un Executiv federal, comun.
În Austria sunt înregistrate în mod oficial peste 700 de partide politice, însă în Parlament sunt reprezentate doar cinci formaţiuni: Partidul Social-Democrat (SPÖ), Partidul Popular (ÖVP), Alternativa Verde (Grüne), Partidul Libertăţii (FPÖ) şi Alianţa pentru Viitorul Austriei (BZÖ).
Din 2007, puterea este deţinută de coaliţia social-democraţilor cu popularii, şeful Guvernului federal fiind Werner Faymann, preşedintele SPÖ.
Votul prin corespondenţă, permis
Sondajele de opinie realizate în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European de la 7 iunie îi dau drept câştigători pe populari, cu o diferenţă mică faţă de social-democraţi. ÖVP l-a desemnat pe fostul ministru de Interne Ernst Strasser să deschidă lista pentru Parlamentul European, iar Partidul Social- Democrat pe actualul europarlamentar Hannes Swoboda.
Legislaţia naţională obligă partidele care se înscriu în curse pentru PE să plătească statului suma de 3.600 de euro, pentru acoperirea costurilor de tipărire a buletinelor de vot. La euroalegeri pot candida toate persoanele de peste 18 ani, însă condiţia este ca doritorii să poată demonstra că au susţinerea fie a trei membri ai Legislativului federal, fie pe cea a unui europarlamentar în funcţie sau să prezinte un tabel cu 2.60