Numărul de cazuri de cancer al pielii creşte îngrijorător în fiecare an, atrag atenţia dermatologii. „Goana” după bronz duce însă nu numai la mărirea riscului de cancer, ci şi la îmbătrânirea pielii şi la apariţia ridurilor. Doctorul Mihaela Leventer, specialist în dermatologie, explică mecanismele prin care radiaţiile ultraviolete grăbesc apropierea bătrâneţii. Soarele este una dintre principalele cauze de îmbătrânire a pielii, afirmă doctorul Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyle din Bucureşti.
Cea mai mare expunere la soare se realizează în copilărie, în perioada când părinţii merg cu cei mici la mare. 80% din radiaţia solară este „încasată” de piele în perioada copilăriei. „Acest capital de soare ajunge să dea semne mai târziu, în perioada de maturitate.
Sunt predispuse la îmbătrânirea pielii în special persoanele care au o piele uscată, deschisă la culoare. Blonzii, şatenii, roşcaţii cu piele albă şi ochi albaştri prezintă o vulnerabilitate mai mare a pielii şi o capacitate de îmbătrânire prematură”, explică doctorul Leventer, fondatoarea Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală.
Procesul prin care se realizează îmbătrânirea pielii apare în special din cauza fragmentării colagenului şi a fibrelor din dermul profund, proces care apare încă de la primele expuneri neprotejate la soare. Aceste fibre se strâng în timp. La un moment dat, pielea - care este un material elastic - îşi pierde această proprietate şi devine un material fragmentat. Cu cât expunerea la soare este mai mare, cu atât îmbătrînirea este mai rapidă.
Radiaţiile aparatelor de bronzat, la fel de agresive
„După un simplu sejur la mare, pielea acumulează lichid (edem cutanat), se descuamează accentuat, iar ridurile se adâncesc”, mai afirmă medicul.
Ca modalitat