Sute de copii de la Şcolile din zona Bran-Moeciu, dar şi din Braşov, Codlea sau Râşnov au avut ieri parte de o sărbătoare de zile mari. Micuţii din cliclul primar au mers la Castelul Bran unde s-au întâlnit cu meşteşugari din toate colţurile ţării, care le-au dezvăluit secretele tradiţiilor româneşti.
Imediat ce au ajuns la poarta castelului copiii au fost întâmpinaţi de celebrul bufon Marcelor şi de Arturo, gazda de curte. Cele două personaje erau nelipsite de la evenimetele Casei Regale la începutul secolului trecut. Micii vizitatori au aflat cum era odinioară viaţa la castel, dar şi care erau tradiţiile şi obiceurile acum mai bine de o sută de ani.
Au modelat lutul
După „lecţia de istorie“ a venit şi momentul mult aşteptat. Copiii au putut pune în practică tot ce le-au spus meşteşugarii prezenţi la săbătoare. „Ucenicii“ au învăţat să mânuiască roata olarului şi au reuşit să facă farfurii şi statuete, pe care le-au pictat apoi cu motive din zona Horezu. Cei mai pricepuţi dintre copii au reuşit să realizeze fluiere în formă de păsări sau răţuşte. „ Copiii vor învăţa să facă căsuţe, castele, dar şi figurine cu chipul lui Vlad Ţepeş, toate unicate. Cu siguranţă cei mici vor pleca încântaţi de aici“ a spus Nicolae Diaconu Şofroneşti, meşter popular din zona Codlea.
Copiii talentaţi la desen au pictat icoane şi au desluşit tainele vitraliilor.
Concurs de tir cu arcul
Elevii au putut participa şi la concursuri de tir cu arcul pe echipe. Pentru ca totul să fie cât mai original, copiii au primit costume de cavaleri şi au putut să îşi picteze singuri scuturile cu simbolurile pe care şi le-au dorit. Cel mai mic participant a fost un băiat de doar 4 ani din satul Poarta (Bran) care a ţinut neapărat că să se lupte de la egal la egal cu copiii mai mari. „Am văzut că e concurs şi vreau şi eu să trag