Ministrul pentru IMM, Constantin Nita, a declarat ieri ca au fost stabilit cele sapte etape ce trebuie parcurse pentru obtinerea unei locuinte prin programul "Prima casa", aratand ca, in opinia sa, aceste case trebuie sa fie construite, si nu cumparate de pe piata libera.
El a adaugat ca pentru acest program prima data va trebui depusa cererea de finantare, iar pasul al doilea este analiza eligibilitatii, conform normelor bancare. Ulterior, se va face solicitarea garantiei la Fondul de garantare, urmata de analiza acestei solicitari si de acordarea garantiei catre banca de catre Fondul de garantare, iar apoi aprobarea dosarului clientului. In final se va inscrie ipoteca, de banca, pe numele statului. "Aceste sapte etape stau la baza acordarii acestei garantii", a spus Nita, citat de Mediafax.
Cand executa bancile garantia
Bancile vor executa garantia Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, din programul "Prima casa" cel mai probabil in cazul restantelor care depasesc 90 de zile, iar valoarea luata in calcul la constituirea provizioanelor va fi fi majorata de la 50% la 100% din garantia Fondului, potrivit directorului executiv al Directiei Dezvoltare Produse si Afaceri Retail din BCR Sorin Mititelu.
"Va fi o competite intre banci. Cel care va decide la care banca merge este clientul. Programul 'Prima casa' are o structura realizabila, atractiva. Daca facem corelatia cu regulile de provizionare, la 90 de zile se poate pune problema executarii garantiei", a spus Mititelu.
Detaliile tehnice au fost conturate in discutia de joi a premierului Emil Boc cu reprezentantii bancilor interesate sa participe la programul "Prima casa", intalnire la care au participat ministrul finantelor Gheorghe Pogea si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu.
Reprezentantul BCR a confirmat ca banca centrala va accepta majo