» Dupa scandalul SSIF Broker Cluj, fraudele din piata de capital se muta in Arges, de aceasta data
in ecuatie aparand si angajati ai Depozitarului Central.
» O directie noua pentru procurori: modul in care listele cu actionarii Fondului au ajuns pe mainile samsarilor, multi dintre actionari fiind contactati de intermediari.
» Dupa ce in aprilie dadea "sell" pe TLV, RCI si-a reevaluat pozitia ("hold") si tinta de pret cu peste 80%. Ce consistenta mai poate avea o analiza care se schimba in acest mod?
Lichiditatea a continuat sa scada la bursa saptamana trecuta, oscilatiile actiunilor fiind dictate mai mult de corelarea cu pietele externe (trendul descendent a fost intrerupt marti de o neasteptata revigorare a increderii consumatorilor in SUA, probabil un efect temporar al programelor de stimulare si pompare de lichiditati in banci, zvonurile privind costurile falimentului GM readucand, miercuri, norii pesimismului). Evenimentul central al saptamanii a fost insa descoperirea unei noi posibile fraude cu actiuni, in Arges, dupa controversele de la Deva de la inceputul anului (prejudiciile generate de activitati frauduloase de la Broker Cluj au depasit 4 milioane lei). Deocamdata, de pe urma retelei din Arges ar fi doar doua milioane de lei de recuperat (suma poate creste insa pe parcurs, pe masura ce alti investitori incep sa isi verifice conturile). Sa vedem insa care a fost mecanismul? Cu complicitatea angajatilor Depozitarului Central, hotii aflau codurile confidentiale ale actiunilor deti-nute de micii investitori, confectionau documente de identitate false in numele acestora si reveneau apoi la Depozitar pentru a obtine extrasele de cont cu care mergeau la broker pentru a vinde actiunile. Chiar daca fraudele par sa se fi petrecut cu mai bine de un an in urma, nimic nu ne impiedica sa banuim ca aceasta nu s-a extins intre timp