Jurnaliştii de la „Adevărul” au asistat în premieră la manevrele de simulare a transportării reziduurilor nucleare de la Măgurele. După şase ani de pregătire, România va trimite definitiv pe teritoriul rus deşeuri nucleare de la Măgurele. Pentru a afla mai multe detalii citţi şi : „Trebuie să scăpăm de aceste deşeuri radioactive”
Cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), din comuna Măgurele, judeţul Ilfov, operează săptămânal manevre de simulare pentru încărcarea combustibilului nuclear uzat, rezultat de la reactorul rusesc VVR-S.
Operaţiunile în vederea pregătirii transportului se desfăşoară în condiţii de maximă securitate, iar scopul lor îl constituie repatrierea, în scurt timp, a barelor de uraniu ars în Federaţia Rusă. Jurnaliştii de la „Adevărul” au asistat, în exclusivitate, la o astfel de acţiune, derulată la sfârşitul săptămânii trecute, alături de Mitică Drăguşin, directorul securităţii nucleare din IFIN, Vasile Copaciu, managerul reactorului, şi de Sorin Repanovici, şeful Securităţii Fizice din cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
Echipa pregătită pentru încărcarea uraniului ars este formată din 19 angajaţi ai IFIN, selecţionaţi şi pregătiţi special, şi este condusă de inginerul Adrian Zorliu. Nu toţi membrii echipei vor participa însă la operaţiunea reală, sunt necesari şi oameni de rezervă, pentru a-i înlocui pe cei deveniţi eventual indisponibili. De exemplu, în formaţia finală, care numără şase specialişti, este nevoie de un singur macaragiu, dar sunt autorizaţi mai mulţi.
Macaragiul, omul-cheie
Macaragiul de la ultima simulare, Dan Maghiar (40 de ani), are şi calificare de mecanic pentru instalaţii nucleare, iar, în timpul acţiunii, răspunderea sa va fi deosebit de mare. Macaraua constituie un e