Proprietarul grupului Marex are un business care merge încă bine pentru că este orientat spre piaţa de alimente şi băuturi alcoolice. În 18 ani de activitate, afaceristul brăilean Marin Moraru şi-a construit un business integrat, concentrat pe sectorul agricol. Marin Moraru are 64 de ani, este căsătorit şi are două fete. Împreună cu familia conduce grupul de firme Marex. „Nu am asociaţi, nu am pe nimeni, doar familia mea. În această afacere nu am împărţit niciun leu cu nimeni.
Faptul că am lucrat cu copiii şi faptul că am fost singur contează cel mai mult“, spune el cu mândrie. A intrat în afaceri încă din ’91, cu şase angajaţi. De bani a făcut rost în urma unui împrumut pe care l-a garantat cu propria locuinţă.
Retehnologizare înainte de criză
În prezent, grupul pe care l-a înfiinţat este alcătuit din mai multe firme cu activităţi în diferite domenii. Astfel, Marex se ocupă de producţia, de prelucrarea şi de conservarea cărnii. O altă firmă din grup, Vegetal, are ca obiect de activitate producţia furajelor, cea a cerealelor şi creşterea animalelor.
Apoi, prin societatea Stejarul, Moraru distribuie produsele fabricate de firmele din cadrul grupului, iar pentru toate lucrările de construcţii necesare, a pus bazele Best Construct.
Cu toate că şi-a dezvoltat continuu businessul, nucleul afacerii a rămas în acelaşi loc: la trei kilometri de oraşul Brăila, pe drumul către Buzău. Acolo se află, încă din 1996, şi o fabrică de alcool etilic, retehnologizată şi extinsă anul trecut. Investiţia, realizată conform standardelor europene, a fost de cinci milioane de euro, şi a introdus producţia de bioetanol, substanţă folosită ca aditiv pentru benzină.
Programe europene
În acelaşi complex este şi fabrica de preparate din carne, extinsă şi modernizată printr-un programSAPARD, care