Cosmote a început o construcţie aprobată de Consiliul Judeţean Vrancea şi contestată de Garda de Mediu.
Garda de Mediu Vrancea a emis un ordin de sistare a lucrărilor pentru un „turn de radiorelee şi o staţie de bază GSM” pe care operatorul de telefonie mobilă Cosmote intenţiona să le ridice la Cota 1001, pe Măgura Odobeştiului, cel mai înalt deal subcarpatic din România.
Comisarii de mediu au efectuat verificări în teren, zilele trecute, şi au constatat că societatea a demarat lucrări de construcţii-montaj în rezervaţie fără a efectua un studiu de impact asupra re zervaţiei monument al naturii.
Potrivit autorizaţiilor de construire emise de Consiliul Judeţean, Cosmote ridică în Vrancea zece staţii de emisie-recepţie şi un turn de radiorele pe Măgura.
Culoar pentru păsările călătoare
Zona în care se construieşte turnul înalt de peste 40 de metri este arie de protecţie specială avifaunistică, parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000.
Potrivit HG HG 1284/2007, rezervaţia Măgura Odobeşti (cod ROSPA 0075), întinsă pe 12.000 de hectare, a fost propusă pentru protecţia unor păduri de foioase şi efective importante ale populaţiilor de ciocănitoare de stejar, ghionoaie sură, huhurez mare, viespar şi acvilă mică.
Zona este şi culoar pentru păsările migratoare, fiind cercetată de ornitologi încă din anul 1970. În plus, Măgura Odobeştiului este un loc de un pitoresc aparte, oferind o splendidă panoramă, fiind considerată “străjerul Vrancei”. În zilele senine, din vârful măgurii se vede până la Galaţi.
În Primul Război Mondial, armata germană a instalat aici un punct de observaţie, de unde planifica bombardamentele. Recent, consiliul judeţean a propus să înalţe în vârful dealului o cruce similară cu cea de pe Caraiman, dar se pare că a renunţat la acest proi