O noua amenintare la adresa economiilor fragile si in special a celor sarace se contureaza in acest an sub forma unei cresteri puternice a preturilor la alimente, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Majorarea preturilor la alimente de anul trecut a starnit revolte in tarile aflate in curs de dezvoltare, a impins pietele de marfuri la maxime record si a determinat impunerea de interdictii legate de exporturi ce au afectat comertul mondial.
In contextul recesiunii mondiale, preturile au scazut in tarile dezvoltate. In multe tari sarace, insa, acestea se mentin ridicate, iar, odata cu inregistrarea din nou a unor stocuri in scadere si a unei cereri ridicate, pietele de cereale emit din nou semnale de avertizare.
In Statele Unite, preturile la alimente au urcat cu 5,5% anul trecut, cea mai puternica crestere din 1990 pana in prezent, insa cresterea este asteptata sa se modereze in acest an pe fondul preturilor mai scazute la produsele lactate si carne.
Preturile la alimente raman ridicate in tarile aflate in curs de dezvoltare insa si urca la niveluri record in anumite zone, conform Food and Agriculture Organization.
Agentia a anuntat ca 32 de tari se confrunta in continuare cu urgente privitoare la sectorul alimentelor.
In frunte cu pretul pentru soia, preturile cerealelor au crescut semnificativ din martie, in principal din cauza perspectivelor fragile legate de recoltele din Brazilia si Argentina si a cererii foarte mari venite din partea Chinei. Vanzarile de soia catre China, din Statele Unite, sunt in crestere cu 42% fata de anul trecut, pana la 18,3 milioane de tone in conditiile in care tara isi reface stocurile.
„Asigurarea hranei pentru populatie este intotdeauna prioritatea numarul unu pentru majoritatea guvernelor", a declarat Dan Basse, presedinte al companiei de consultanta AgResource. „Arabia Saudita, China si alt