În cadrul şedinţei Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost aprobat planul de măsuri pentru diminuarea efectelor secetei sau caniculei pentru anul în curs. Acesta va fi transmis prin reţeaua VPN în teritoriu unităţilor teritorial administrative, tuturor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. „Am fost şi am văzut situaţia de pe ogoare. Nu e un procent foarte îngrijorător, dar ţinând cont de canicula ce se anunţă este bine să luăm măsuri”, a declarat prefectul Cristian Roman. Directorul DADR Botoşani, inginerul Cristian Delibaşi a declarat că în urma evaluărilor efectuate de specialiştii din instituţie, gradul de afectare a culturilor este de 30-40%. „Deocamdată nu este cazul, dar dacă nu plouă, da, producţia va scădea şi cantitativ şi calitativ. Probleme sunt la nivelul întregului judeţ. Nu putem spune că o anumită zonă este mai afectată decât cealaltă”, a spus acesta..
Un alt aspect luat în atenţie a fost cel al sistemelor de irigaţii. Numai două organizaţii a utilizatorilor de apă, OAI Conceşti –Hudeşti şi OAI Curteşti au contracte cu ANIF care beneficiază de subvenţii anul în curs. „În momentul de faţă avem irigate 100 ha la Movileni, pe grâu şi cartofi. Staţiile de irigaţie sunt făcute cu 20-30 ani în urmă, unele dintre ele au fost deteriorate din cauza furturilor, altele fiindcă moral sunt îmbătrânite pompele, motoarele. Atunci e şi normal că ar trebui făcut un studiu, un proiect pentru reabilitarea lor”, a declarat Mihaela Leonte, inspector de zonă în cadrul ANIF Botoşani.
„Ne confruntăm cu probleme de secetă de mai multă vreme şi repunerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii nu a fost abordată suficient. S-a dat dovadă de puţină mepăsare şi neglijenţă. Dorim să ne implicăm aşa încât să se obţină ceva concret, să obţinem bani europeni în zona asta pentru investiţii. În fiecare vară avem de suferit, trece anul şi nu