Netbookurile, minilaptopuri cu preturi de aproximativ 1.000 de lei, au fost insa pe crestere in primele trei luni din acest an.
Scaderea vanzarilor din retail si absenta proiectelor IT guvernamentale par a fi prabusit piata locala de PC-uri in intervalul scurs de la inceputul acestui an - Dell Romania, subsidiara locala a celui de-al doilea producator de PC-uri din lume, este cel mai recent jucator care anunta o deteriorare a pietei in primul trimestru al anului.
"In T1 calendaristic, care este aproape suprapus peste trimestrul fiscal al Dell, s-a confirmat tendinta de scadere accentuata observata in trimestrul al patrulea din 2008", a declarat Mihai Guran, country manager al Dell Romania si Bulgaria.
"In conditiile in care piata a scazut cu peste 60%, nici rezultatele companiei nu au fost foarte deosebite", a adaugat el, citand date ale firmei de cercetare IDC (International Data Corporation). Pe plan international, Dell a raportat un declin de 63% al profitului, la 290 mil. dolari, si o scadere de 23% a vanzarilor in trimestrul incheiat la 1 mai, la 12,34 mld. dolari, avertizand ca piata de PC-uri nu a atins inca punctul minim al crizei.
Fujitsu Technology Solutions Romania, subsidiara locala a producatorului japonez de PC-uri Fujitsu, a anuntat anterior ca a inregistrat in T1 o scadere a vanzarilor cu 20%, pe fondul crizei economice si al blocarii proiectelor IT&C guvernamentale.
HP (Hewlett-Packard), cel mai mare producator mondial de PC-uri si imprimante, a inregistrat scaderi de peste 10% ale businessului pe anumite grupe de produse, iar in unele cazuri declinul a fost mai mare de 30%.
Pe de alta parte, subsdiara locala a companiei taiwaneze Acer spune ca a inregistrat in primul trimestru si in aprilie o crestere de 20% a vanzarilor sell-out (de la distribuitori catre dealeri), in timp ce vanzarile sell-in (facturate de