Rata locurilor de muncă vacante a fost în primul trimestru de 1,27%, în scădere cu 0,87 puncte procentuale, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Faţă de trimestrul precedent, scăderea este de 0,26 de puncte procentuale. Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială, de 4,7%, urmate de administraţia publică cu 4,03%. În schimb, comerţul cu ridicata şi tranzacţiile imobiliare au înregistrat cele mai mici rate de neocupare, de 0,27%, respectiv 0,30%.
Angajatorii caută absolvenţi
Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, 2,42%, şi agricultori şi lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit, 1,62%. Cele mai puţine locuri de muncă au fost oferite celor din domeniile conexe industriei auto, cu 0,82% mai puţine pentru ansamblatorilor de maşini şi echipamente. Cele mai multe posturi vacante au fost în regiunea Bucureşti-Ilfov, unde s-a înregistrat o rată de 1,94% de locuri de muncă disponibile, urmată de regiunea Nord-Est (şase judeţe din Moldova), cu 1,60%. În schimb, la polul opus se situează regiunile Nord-Vest, cu 0,69%, şi Sud-Est (Dobrogea şi patru judeţe din Moldova şi Muntenia), cu 0,80%, care au raportat cele mai scăzute valori ale acestui indicator. Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă disponibile şi numărul total de locuri de muncă (ocupate şi vacante), exprimat procentual.