Majoritatea romanilor isi inchipuie ca votul lor nu are nicio importanta la alegerile din 7 iunie pentru Parlamentul European, dar alegerea celor 33 de parlamentari va determina adoptarea la Bruxelles a unor anumite solutii pentru problemele actuale ale UE: imigratia, supravegherea bancara, liberalizarea serviciilor sau adoptarea mai timpurie a euro de catre noile state membre. Cei 33 de romani sunt al saptelea grup din punct de vedere numeric in Parlamentul European, peste Danemarca, Suedia sau Olanda, state cu economii de 5-6 ori mai puternice decat cea a Romaniei. Numarul mare de europarlamentari romani va conta pentru grupurile parlamentare de la Bruxelles.
Una dintre cele mai puternice confruntari este cea privind reforma economica: sa se indrepte UE catre un sistem social sau e nevoie de si mai multa liberalizare?
Adrian Severin care conduce lista PSD (partid afiliat la Partidul Socialistilor Europeni, de stanga) si Theodor Stolojan care conduce lista PD-L (afiliat la Partidul Popularilor Europeni, de dreapta) explica importanta acestei confruntari.
"Noi dorim ca economia sa fie in slujba societatii si nu societatea in slujba economiei", afirma Severin.
"Problemele romanilor sunt si probleme europene. Sustinem integrarea profunda, pentru ca, daca acum, de pilda, am fi fost in zona euro, scapam de o bataie de cap, anume de derapajul cursului leului in fata euro", afirma Stolojan. Chiar daca, pe plan intern, ceea ce sustin partidele aflate in competitie par lucruri asemanatoare si neconcludente - dat fiind ca Parlamentul European nu poate rezolva problemele interne ale unui stat membru - la nivelul grupurilor parlamentare ale Parlamentului European temele sustinute sunt total diferite si abia aici poti observa diferenta de doctrina si poti anticipa o directie in functie de cine va castiga aceste alegeri.
Dupa intrarea in vigoare a Tr