Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au anunţat că ministerul Educaţiei a finalizat, astăzi, proiectul grilei de salarizare a angajaţilor din preuniversitar şi propune lefuri de la 2.100 de lei brut pentru educatorii şi învăţătorii debutanţi, la 5.400 lei pentru profesorii cu peste 40 de ani vechime şi gradul didactic I. „ Am căzut de acord la salarii cuprinse între de 3,5 ori salariul minim pe economie, la de 9,2 ori. În plus, vom stabili şi acordarea unor sporuri de performanţă, care se vor ridica la până la 20% din salariu ”, a precizat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, citat de NewsIn.
Grila de salarizare, discutată astăzi la Ministerul Educaţiei, propune creşteri de circa 300% pentru educatorii, învăţătorii şi profesorii debutanţi. Astfel, dacă în prezent salariile debutanţilor sunt de 900 de lei brut la educatori şi 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grilă se ajunge la 2.100 de lei, respectiv 3.300 lei.
„ Dacă se păstrează acelaşi sistem de impozitare şi în 2012, când ar fi data limită pe care a promis-o guvernul pentru intrarea în vigoare a legii salarizării unice, educatorii şi învăţătorii debutanţi fără studii superioare de lungă durată vor primi în mână 1.400-1.500 de lei, de la 660 lei cât primesc în prezent. Cel mai mare salariu îl vor avea educatorii, învăţătorii şi profesorii cu gradul I şi maximum de vechime. Ei vor ajunge să ia 3.800 lei în mână, faţă de 2.000 cât au acum ”, explică vicepreşedintele FSLI.
Sindicaliştii sunt, însă, îngrijoraţi că legea nu va putea fi aplicată în trei ani de la intrarea ei în vigoare în 2010. „Se prevăd majorări semnificative şi mă îndoiesc că guvernul va avea aceşti bani. Educaţia ar trebui să aibă 8% din PIB pentru majorările propuse, iar în prezent are efectiv, după restructurarea bugetară, circa 4% ”, a