General Motors, cel mai mare producător auto american, va intra în cursul zilei de astăzi sub protecţia legii falimentului.
Unul dintre simbolurile puterii economice americane, GM va avea la dispoziţie între 60 şi 90 de zile pentru a se restructura, perioadă în care va fi protejat de stat împotriva debitorilor.
Compania, care şi-a aniversat în 2008 centenarul, a acumulat numai în ultimii patru ani pierderi în valoare de 81 miliarde de dolari, aproximativ 57,5 miliarde de euro.
Preşedintele SUA, Barack Obama, este aşteptat să prezinte, în câteva ore, detaliile planului de salvare a General Motors.
Între iniţiativele care se regăsesc în dosarul de faliment ce urmează a fi depus la un tribunal federal din Manhattan se numără un ajutor de stat în valoare de 30 de miliarde de dolari (circa 21 miliarde de euro) şi închiderea a cel puţin 11 fabrici.
După restructurare, programată a se finaliza în luna august, statul american, care a mai oferit anterior un ajutor de 19 miliarde de dolari din banii contribuabililor (aproximativ 13,5 miliarde de euro), va deţine 60 % din acţiunile ”noului GM”.
Administraţia de la Washington a precizat că producătorul auto nu se va tranforma într-o companie de stat. Pachetul de participaţii ajuns temporar în custodia sa urmează a fi revândut unor investitori privaţi, imediat ce acest lucru va fi posibil.
GM Europe, care a intrat în linie dreaptă cu negocierile de vânzare către producătorul canadian de piese Magna, nu va fi afectat de acţiunea de faliment.