Rata locurilor de muncă vacante a fost în primul trimestru de 1,27%, în scădere cu 0,87 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2008 şi cu 0,26 puncte procentuale mai mică faţă de trimestrul precedent, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială, de 4,74%, şi în cele din administraţia publică, de 4,03%. Cea mai mică valoare a ratei locurilor de m
Rata locurilor de muncă vacante a fost în primul trimestru de 1,27%, în scădere cu 0,87 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2008 şi cu 0,26 puncte procentuale mai mică faţă de trimestrul precedent, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială, de 4,74%, şi în cele din administraţia publică, de 4,03%. Cea mai mică valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în industria extractivă, 0,06%, urmată de activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, 0,27%, respectiv de tranzacţii imobiliare, 0,30%, se arată într-un comunicat al INS.
Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, 2,42%, şi agricultori şi lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit, 1,62%. Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse, 0,82%, şi cele de meşteşugari şi lucrători calificaţi în meserii de tip artizanal, de reglare şi întreţinere a maşinilor şi instalaţiilor, 0,89%.
În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov, cu 1,94%, urmată de regiunea Nord-Est, cu 1,6%. În regiunea Nord-Vest, cu o rată de 0,69%, respectiv Su