Fiecare dintre noi îşi aminteşte cu bucurie de 1 iunie, când părinţii ne dăruiau dulciuri, cărţi, jucării sau hăinuţe. Tot atunci participam la serbarea de la şcoală sau grădiniţă, la fel şi fel de activităţi, de la desene pe asfalt până la concursuri de biciclete.
Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la 1 iunie de foarte multe ţări, printre care şi România. Nu se ştie clar cum s-a ajuns la această dată, însă în cateva zeci de state, în special cele foste comuniste, 1 iunie este dedicată copiilor.
Ziua copilului are origini în Turcia
Ziua Copilului îşi are originile în Turcia, când Marea adunare Naţională a Turciei a sărbătorit pentru prima dată această zi în 23 aprilie 1920.
În 1925, la Geneva, reprezentanţii a 54 de state din întreaga lume au participat la "Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copilului”. Participanţii au elaborat "Declaraţia privind Protecţia Copilului", axată pe combaterea sărăciei, a exploatării copiilor şi pe asigurarea educaţiei.
Chiar în timpul conferinţei, pe 1 iunie, consulul Chinei din San Francisco a organizat Festivalul Bărcii Dragonului pentru copiii chinezi orfani, sărbătoare veche ce marchează începutul verii în China. Această sărbătoare s-a bucurat de un mare ecou, astfel că foarte multe state au preluat data de 1 iunie ca zi a copilului.
Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la nivel mondial în octombrie 1955, sub sponsorizarea Uniunii Internaţionale pentru Bunăstarea Copilului din Geneva.
20 noiembrie – Ziua Universală a Copilului
Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 20 noiembrie 1959, “Declaraţia Universală a Drepturilor Copilului”, atrăgând atenţia asupra problemelor cu care se confruntă minorii, în special cei din ţările comuniste. UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, înfiinţat în 1946) a stabilit la aceeaşi dată ca 20 noiembrie să fie Ziua Unive