Pentru prima oara de la punerea in functiune a Unitatii 2, in octombrie 2007, centrala nucleara de la Cernavoda a fost oprita in totalitate sambata dupa descoperirea unei fisuri la o conducta de apa la Unitatea 1. Oprirea a dus la scumpirea energiei electrice cu 35% pe Bursa.
In conditiile in care Unitatea 2 nu functioneaza de pe data de 9 mai, cand a fost demarata o revizie tehnica programata cu o durata de 30 de zile, centrala de la Cernavoda nu mai produce in prezent niciun megawatt de energie. Cele doua unitati livreaza circa 19% din toata energia, fiind cel mai ieftin producator de energie electrica dupa Hidroelectrica.
In aceste conditii, Dispecerul Energetic National, din subordinea Transelectrica, a decis punerea in functiune a unui grup energetic la Complexul Energetic (CE) Turceni, potrivit Mediafax. Grupul de la Turceni va functiona "cat timp va fi nevoie", au declarat surse din Transelectrica. Oricum, sistemul energetic national functioneaza permanent, in general cu o rezerva de capacitate care sa asigure necesarul de consum in cazul unui eveniment neprevazut, conform sursei citate.
Reprezentantii Nuclearelectrica sustin ca Unitatea 1 ar putea fi repornita maine. "Lucrarile de remediere sunt in desfasurare, precum si verificarile de rutina conform procedurilor centralei pentru astfel de situatii. Se estimeaza ca repornirea Unitatii 1 se va face in data de 2 iunie", potrivit Nuclearelectrica. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru detalii suplimentare. Initial, oficialii Nuclearelectrica au declarat ca repornirea Unitatii 1 de la Cernavoda ar putea dura pana la sapte zile, cel mai scurt termen fiind de doua zile, potrivit Mediafax.
Intre timp, pentru a-si putea onora contractele de energie, Nuclearelectrica este obligata sa participe pe bursa de energie OPCOM in scopul achizitiei cantit