Ritualul nunţii a fost pus în scenă la Alaiul Nunţilor de pe Bârgău. Nuntaşi de pe Valea Bârgăului s-au adunat, ieri, la Joseni, pentru a reconstitui o nuntă tradiţională. Localnicii din zona Văii Bârgăului s-au strâns, ieri, la Joseni, pentru a reconstitui o nuntă aşa cum se organiza pe vremea bunicilor lor. Călăreţi, stegari, druşte, colceriţe cu găina înstruţată şi-au luat în serios rolul şi au făcut bătrânii să ofteze amintindu-şi de vremurile bune.
„Când eram mireasă, eram îmbrăcată ţărancă, cu două pânzături, cu şlaier, cunună şi două cozi. Atunci ne făceam părul ca ţărăncile, nu ca doamnele. Acuma lumea şi tineretul, toate s-au schimbat”, povesteşte Paraschiva Tomuţă, o femeie de 72 de ani de pe Valea Bârgăului, care îşi mai aduce aminte de nunta ei de demult. O astfel de nuntă, cu un alai fastuos, a fost pusă în scenă ieri la Josenii Bârgăului.
Zestrea şi tocmeala
Alaiul Nunţilor de pe Bârgău este o tradiţie veche de 40 de ani. Când s-a încropit primul alai, era iarnă, iar nuntaşii din toate satele de pe Valea Bârgăului s-au pornit cu săniile şi au venit la Bistriţa, la Casa de Cultură. Pe urmă, s-a stabilit ca, în fiecare an, localităţile bârgăuane să organizeze, cu rândul, Alaiul Nunţilor. Anul acesta a venit rândul pentru Josenii Bârgăului.
Câte o pereche din fiecare sat, cu tot cu soacre şi socri, au fost primiţi la Joseni, unde s-au întrecut în frumuseţea alaiului şi bogăţia zestrei. „Mireasa primeşte zestre o ladă cu haine, ştergare, tăt ce trebe în casă şi locuri (n.r. pământuri)”, se laudă Maria Budea, soacră mică din Bistriţa Bârgăului. Cu această ocazie, este importantă „tocmeala”, însă toate soacrele
s-au lăudat cu deosebita putere de convingere pe care au au. „La ce gură avem, nu cred că nu ne-om înţelege”, spune o altă soacră din alai.
Nunţile se „stilizează”
Florin