Cresterea economiei poloneze in primul trimestru si revizuirea pozitiva a ratei de scadere a PIB-ului SUA sunt doua dintre semnalele pozitive privind starea economiei mondiale. Acestea sunt completate de datele ce vin de pe piata valutara unde lira sterlina s-a apreciat cu aproape 10% in fata dolarului si de pe cea bursiera, indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 crescand cu 32% fata de minimul atins in martie si inregistrand trei luni consecutive de crestere. Pentru Europa de Est semnalul pozitiv a venit de la Moody's, care considera ca riscul unei crize financiare in regiune este foarte redus.
Economia SUA a scazut in primul trimestru cu un ritm mai lent decat cel estimat initial de Departamentul de Comert. PIB-ul SUA s-a contractat cu o rata anuala de 5,7% in primele trei luni ale anului, o valoare mai mica decat cele 6,1 procente estimate in aprilie, scrie BBC News.
Cea mai mare economie din lume a scazut pentru al treilea trimestru consecutiv, pentru prima data dupa 1975.
Exporturile au scazut cu 28,7%, acesta fiind cel mai accelerat declin din ultimul trimestru al anului 1971, dupa o scadere de 23,6% in trimestrul al patrulea al anului trecut.
Investitiile companiilor s-au redus cu 36,9%, iar investitiile rezidentiale au scazut cu 38,7%, cel mai mare declin din al doilea trimestru al anului 1980.
Economia Poloniei a crescut cu 0,8%
Polonia a inregistrat in primul trimestru al doilea cel mai rapid ritm de crestere economica din Uniunea Europeana. Investitiile in active fixe precum cladiri si utilaje si cheltuielile ridicate ale consumatorilor au ajutat economia sa nu cada in recesiunea care a inghitit majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est.
PIB-ul Poloniei a crescut cu o rata anuala de 0,8%, conform datelor preliminare publicate de institutul de statistica din Varsovia. In aceeasi perioada economi