Cu cotaţii în uşoară scădere în perioada recentă, cauzate de aprecierea temporară a dolarului, aurul are şanse să revină puternic pe creştere anul acesta dacă în SUA se reaprinde inflaţia. Cât de utopică este o cotaţie a aurului de peste 1.000, 2.000, sau chiar 5.000 de dolari pe uncie? Analişti ai pieţelor financiare internaţionale avansează astfel de preţuri ca fiind foarte posibile în viitorul nu foarte îndepărtat, deşi ar însemn
Cu cotaţii în uşoară scădere în perioada recentă, cauzate de aprecierea temporară a dolarului, aurul are şanse să revină puternic pe creştere anul acesta dacă în SUA se reaprinde inflaţia.
Cât de utopică este o cotaţie a aurului de peste 1.000, 2.000, sau chiar 5.000 de dolari pe uncie? Analişti ai pieţelor financiare internaţionale avansează astfel de preţuri ca fiind foarte posibile în viitorul nu foarte îndepărtat, deşi ar însemna o creştere de câteva ori a cotaţiilor actuale, care se învârt în jurul a 950 de dolari pe uncie.
Principalul argument al celor care anticipează o astfel de revenire a aurului este pericolul aprinderii inflaţiei în Statele Unite ale Americii, dar şi teama că va urma o depreciere a dolarului, în condiţiile în care statul american se confruntă cu dificultăţi în finanţarea deficitelor uriaşe. Intermediarii din bursele de mărfuri includ frecvent, în mesajele publicitare, referiri la guvernul american: „Cumpără aur acum! Guvernul american împrumută sume uriaşe din China şi Japonia. Toate aceste trilioane de dolari tipărite vor conduce la o inflaţie uriaşă!“
„Aurul va creşte anul acesta, în condiţiile în care investitorii caută un refugiu faţă de căderea dolarului“, a declarat Michael Lewis, şeful departamentului Commodities Research din Deutsche Bank, citat de Bloomberg. În opinia sa, la creşterea cotaţiilor aurului vor contribui, mai ales pe termen scurt, atât nivelul dobânzilor, cât ş