Cercetătorii australieni de la Universitatea New South Wales din Sydney au creat în laborator lentile de contact care pot reda vederea persoanelor cu afecţiuni ale corneei, arată publicaţia britanică „Daily Mail“. Lentilele, îmbrăcate cu celule stem, au fost testate până în prezent pe trei pacienţi cu vedere foarte slabă. Cercetătorii le-au prelevat acestora celule stem din ochi, pe care le-au multiplicat în laborator, direct pe lentilele de contact.
Ulterior, lentilele au fost introduse în ochii pacienţilor. Timp de trei săptămâni, celulele stem de pe suprafaţa lentilelor au refăcut corneea afectată.
Procedură rapidă şi ieftină
„Procedura este simplă şi ieftină. Spre deosebire de alte tehnici, nu este deloc invazivă şi nu necesită ţesuturi animale sau umane, ci doar ser extras din ochi. Nu există suturi, iar lentilele nu se introduc în ochi prin metode elaborate“, subliniază doctorul Nick Girolamo, unul dintre cercetători.
Afecţiunile corneei reprezintă cea de-a patra cauză de orbire la nivel mondial, aproximativ 10 milioane de persoane având astfel de tulburări.
Cercetătorii speră să adapteze această procedură şi pentru refacerea altor structuri din ochi, cum ar fi retina, dar şi altor părţi ale corpului.