Grupul General Motors (GM), devenit unul dintre simbolurile industriei americane, a declarat, luni, că a intrat în faliment, după peste 100 de ani de la înfiinţare, iar compania reorganizată va intra în proprietatea guvernului Statelor Unite. Pregătirea documentelor pentru intrarea în procedura de insolvenţă a fost confirmată, la finele săptămânii trecute, de oficiali ai administraţiei Barack Obama. Acesta e cel mai mare faliment din industria prelucrătoare americană şi, toto
Grupul General Motors (GM), devenit unul dintre simbolurile industriei americane, a declarat, luni, că a intrat în faliment, după peste 100 de ani de la înfiinţare, iar compania reorganizată va intra în proprietatea guvernului Statelor Unite.
Pregătirea documentelor pentru intrarea în procedura de insolvenţă a fost confirmată, la finele săptămânii trecute, de oficiali ai administraţiei Barack Obama. Acesta e cel mai mare faliment din industria prelucrătoare americană şi, totodată, al treilea mare faliment din istoria corporatistă a Statelor Unite, potrivit Mediafax.
Decizia de a împinge GM către o reorganizare rapidă sub protecţia falimentului, finanţată prin ajutoare de stat suplimentare de 30 de miliarde de dolari, este considerată un risc uriaş asumat de administraţia americană.
Procedurile de faliment se vor desfăşura la un tribunal din New York.
Valoarea de tranzacţionare a obligaţiunilor GM a crescut în urma cererii de faliment. Astfel, preţul instrumentelor financiare emise de grup, cu scadenţă în 2033, a crescut, luni, la 13 cenţi pentru un dolar, de la 10,5 cenţi pentru un dolar vineri.
Guvernul va deţine 60% din „noul GM”
Guvernul va prelua o participaţie de 60% din acţiunile companiei reorganizate şi îşi va asuma riscurile competiţiei directe cu rivali precum Toyota, după ce va reduce la jumătate datoriile constru