Forum. Atitudinile Moscovei faţă de UE sunt susţinute şi de experţii ruşi, care recomandă recunoaşterea sferelor de influenţă ale Rusiei şi oprirea extinderii NATO. Au spus-o chiar la Bucureşti. Rusia nu vrea să renunţe la poziţiile pe care le deţine în prezent şi nici nu priveşte cu ochi buni extinderea influenţei occidentale în vecinătatea sa. O spun şi experţii ruşi consideraţi independenţi. Chemaţi să propună noi modalităţi de colaborare cu Uniunea Europeană la nivel politic şi economic, experţii ruşi prezenţi la Forumul Economic Europa – Rusia, desfăşurat la Bucureşti în 26-27 mai, au oferit soluţii care nu fac decât să susţină atitudinile liderilor de la Kremlin faţă de Occident.
Menit să analizeze interesele Rusiei şi ale Europei, în ideea unui parteneriat evoluat, forumul, organizat de Institutul pentru Studii Est-Europene din Varşovia, a scos, de fapt, în evidenţă divergenţele, singura concluzie pozitivă fiind interesul ambelor părţi de a continua dialogul.
Caucazul, prioritate nr. 1
Susţinând cu tărie principiile politicii externe ruseşti, Sergei Markedonov, de la Institutul de Analiză Militară şi Politică din Moscova, a pledat pentru recunoaşterea sferelor de influenţă şi a „zonelor de interese privilegiate” de către actorii internaţionali. Argumentând că fiecare ţară are astfel de priorităţi, Markedonov a accentuat că pentru Rusia principala zonă de interes este Caucazul, regiune în care recunoaşterea independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud de către Moscova s-a făcut din motive de securitate naţională.
Europa şi Rusia au însă în această regiune preocupări comune în domeniul energetic, posibila cooperare fiind o adevărată provocare, a explicat Iaroslav Millunin, de la Institutul Internaţional pentru Analiza Sistemelor Aplicate. „Concurenţa dintre Nabucco şi South Stream are rădăcini politice. Es