Băncile evită executarea clienţilor care nu îşi plătesc ratele din cauza crizei din piaţa imobiliară. Restanţele la credite ale sătmărenilor s-au dublat în primele patru luni ale acestui an, ajungând la peste 40 de milioane de lei. Restanţele mai mari de 30 de zile la creditele pe care sătmărenii le-au avut la sfârşitul lunii aprilie au ajuns la peste 40,73 de milioane de lei. Suma restanţelor este de două ori mai mare faţă de cea înregistrată la sfârşitul anului trecut când, la finalul lunii decembrie, restanţele firmelor şi ale populaţiei la creditele în lei şi valută, au fost în Satu Mare de circa 25,5 milioane de lei. „Numărul sătmărenilor care au dificultăţi în a-şi plăti ratele este din ce în ce mai mare. Reeşalonarea creditului rămâne singura soluţie”, declară Daniel Ardelean directorul CEC Bank Satu Mare.
Vânzarea imobilelor ipotecate este nerentabilă
Potrivit specialiştilor, cea mai mare parte a restanţie-rilor sătmăreni nu ajunge la termenul de 90 de zile, după care instituţile bancare au obligaţia de a începe procedurile de executare silită. „Instituţiile bancare şi clienţii ajung la o înţelegere legată de rescadenţarea creditului. Soldul creditului contractat şi restanţele acumulate se constituie în-tr-un nou credit, al cărui termen de rambursare se extinde în funcţie de posibilităţile de plată ale clientului.
Astfel, se ajunge la o rată lunară convenabilă de ambele părţi. A crescut şi numărul de proceduri de executare silită, însă se încearcă, pe cât posibil, evitarea vânzării bunurilor insolventului, din cauza crizei de pe piaţa imobiliară. Băncilor nu le este rentabil să vândă imobilele ipotecate din cauza preţurilor în scădere pe piaţa imobiliară”, mai spune Daniel Ardelean.
Ratele în valută se plătesc mai greu
Potrivit ultimelor statistici ale Băncii Naţionale a României, privind co