Desene pe asfalt, concursuri de biciclete şi triciclete, dar şi mult meritata amandină, mâncată la cofetăria din oraş, alături de părinţi. Sub genericul "Eu m-am născut acolo unde brazii cântă" sau intonând cântecul pionieresc "Noi în anul 2000", elevii şi preşcolarii sărbătoreau la 1 Iunie 1989 Ziua Internaţională a Copilului.
Luna iunie era o lună a copilului, care începea la 1 şi se termina la 30, când se sărbătorea Ziua Învăţătorului. "La 1 iunie se organizau serbări în toate şcolile şi grădiniţele, la cluburile şi palatele copiilor, la casele de cultură. Pe lângă poeziile despre copii, uneori, mai ales la serbările festive, organizate în cadru oficial, copiii recitau şi poezii prin care îşi exprimau dragostea faţă de ţară, faţă de partid", spune Vasile Molan, fost inspector în cadrul Ministerului Învăţământului.
Şoimii, ca şi pionierii, purtau uniformele specifice, călcate şi apretate de mămici. La 1 Iunie erau sărbătoriţi copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV. Ei primeau diverse premii de Ziua Internaţională a Copilului, când se desfăşurau activităţi în curtea şcolii sau în centrul oraşului - de la cărţi la plastilină, acuarele pentru cei mai mici şi diplome pentru elevii mai mari.
Cornelia Jalbă a absolvit Şcoala Pedagogică în anul 1979 şi era educatoare la sfârşitul anului 1989. Acum este directoare la Grădiniţa nr. 166 din Sectorul 4 al Capitalei. În 1989, Ziua Internaţională a Copilului s-a sărbătorit ca în ultimii ani înainte de căderea comunismului, după cum îşi aminteşte educatoarea. Cu multe spectacole şi mai multe restricţii impuse educatorilor.
"În 1989, deja ni se cerea direct să introducem în programele spectacolelor festive cât mai multe poezii patriotice, adresate patriei şi conducătorului iubit", spune Cornelia Jalbă. Cu toate acestea, erau multe serbări de 1 Iunie în Bucureşti, iar