Mafioţii ucraineni care patronează piaţa neagră a muncii din Praga plătesc 100 de euro pe cap de român.În cinci ani, peste 600 de români au fost vânduţi, ca robi, în Cehia. Ei erau ademeniţi cu contracte de 800 de euro pe lună, dar în lagăre nu primeau nimic. „Loc de muncă în construcţii, în Cehia, salariu atractiv, 700-800 de euro pe lună. Transport şi cazare asigurată“. Aşa sună oferta din ziare şi a racolatorilor care bat la pas satele din judeţele sărace ale Moldovei. Cea mai afectată zonă este cea a Botoşaniului.
Începând cu 2004, sute de români au fost băgaţi în autobuze, iar după ce au trecut graniţa au devenit sclavi. Actele erau confiscate, iar autobuzul devenea un transport de robi sub pază armată. Încărcăturile au fost livrate, de fiecare dată, în Cehia – la periferia capitalei, Praga – unor ucraineni.
Noii stăpâni ai românilor plăteau sume modice: 100-150 de euro pe cap de român. Transportul ajungea, în cele din urmă, în barăci tip Auschwitz, unde sclavii dormeau claie peste grămadă. Ziua erau scoşi la munci grele, seara erau păziţi cu Kalaşnikovul. De pe urma lunilor de chin nu s-au ales decât cu câţiva euro.
Reţeaua de la Botoşani
Reţeaua de la Botoşani s-a „aprovizionat“ din trei sate: Corni, Orăşeni Vale şi Mileanca. Cel din urmă este unul în care sărăcia este cruntă. De aici, aproape jumătate de sat a plecat în sclavie. În iulie 2006, când pe uliţe a apărut „comisionarul de la cehi“, s-a bulucit lumea ca la urs. Comisionarul nu ştia cum e cu aceste construcţii, avea habar doar că e rost de salariu bun.
Omul lucra pentru o firmă de plasare a forţei de muncă de la oraş. Pe post de firmă era reţeaua: şapte inşi, fiecare specializat pe câte o activitate „de profil“. Şefii erau George Aboaice şi Cristian Grumeza. Primul are 33 de ani, al doilea - 29, iar acum sunt în arest, după