În fiecare an, la Buneşti are loc Sărbătoarea căpşunului Duminică, în comuna vâlceană Buneşti a fost sărbătoare mare. Circulaţia a fost întreruptă pe drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu, iar localnicii, dar şi locuitorii din satele învecinate au venit la Sărbătoarea căpşunului, manifestare aflată la cea de-a 39-a ediţie.
Primarul localităţii, Viorel Radi, în costum şi eşarfă, a defilat alături de profesorul Ilie Mihai, îmbrăcat în costum popular. În 1971 viceprimarul de atunci, Ilie Mihai, a pus bazele acestei sărbători. Sutele de oameni postaţi de o parte şi de alta a DN 67 au urmărit defilarea celor mai frumoşi cai din comună, struniţi de tineri curajoşi.
Producţia de căpşune, în regres
Au urmat copiii dansatori, chiar şi o formaţie de căluşari din care n-a lipsit „mutu“, un personaj extrem de pitoresc gata oricând să facă şotii pentru a distra asistenţa. Producătorii veniţi şi din comunele învecinate aveau panere cu căpşune în mâini, alaiul oprindu-se în imediata vecinătate a Primăriei Buneşti.
Sărbătoarea căpşunului a coincis cu inaugurarea unui modern teren de sport şi a unei săli de gimnastică, Buneştiul fiind una dintre cele mai frumoase comune din judeţ. „Ne pare rău că din cauza ploii care nu a contenit în ultimele zile, nu am avut mai mulţi producători pentru că n-au putut intra să-şi recolteze fructele“, a spus primarul Viorel Radi. Unul dintre producătorii de căpşune, Marinela Bancă, din Roeşti, a spus: „Anul acesta am folosit un soi nou de căpşune, Premial, şi am obţinut cele mai bune recolte şi sunt foarte mulţumită”. Preotul comunei Buneşti, Grigorie Giura, a afirmat că, de la o zi la alta cultivatorii se împuţinează. „Oamenii n-au unde să-şi vândă căpşunele, iar producţia e în regres. Azi-noapte (ieri noapte, n.r.) unui localnic i-au furat toate căpşunele de pe suprafaţa cultivată“.
„Nu e