Programul „Prima casă”, pe care guvernul l-a scos recent din mânecă, stârneşte controverse în rândul jucătorilor din piaţă, scrie revista „Capital”. Sursa: Andreea Dogar
Una dintre principalele obiecţii este că legislaţia nu permite unele condiţii menţionate în proiect, ceea ce-l face imposibil de aplicat în prezent.
Bancherii negociază comisionul la sânge
Dezvoltatorii imobiliari sunt destul de sceptici şi consideră că măsura va ajuta la creşterea numărului de trazacţii în cazul apartamentelor vechi, nu al celor noi, în timp ce constructorii se tem că iniţiativa e valabilă doar pentru campania electorală. Bancherii constată pur şi simplu că, până devine lege, programul este doar un proiect inofensiv.
Pentru ca iniţiativa să devină aplicabilă, „ne trebuie o lege, nu un proiect”, susţine Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC. Unii dintre posibilii beneficiari din piaţă se tem tocmai de aceste norme.
„Succesul programului depinde în mod esenţial de mecanismele concrete de aplicare. Ca întotdeauna, acestea apar neclare şi foarte târziu”, declară Adrian Ceposu, director adjunct al firmei de construcţii Metabras Braşov. Con diţiile în care va fi aplicată această iniţiativă nu au fost încă bătute în cuie.
Premierul Emil Boc a lansat ideea unui avans de doar 5%, calculat la suma maximă de 60.000 de euro, garantată de stat pentru finanţarea parţială a preţului unei locuinţe.
După o şedinţă desfăşurată la Palatul Victoria la care a participat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, băncile au obţinut aprobarea de a solicita un avans mai mare pentru restul sumei necesare.
O problemă importantă va fi însă suma de 100 de milioane, ce va fi destinată garantării creditelor. Dacă de procedură se poate ocupa Fondul Naţional de garantare al IMM-urilor, Finanţele au sarcina de a fac