Rasele hibrid sunt mult mai profitabile pentru crescătorii de oi din România şi chiar din străinătate. Pentru multe persoane, oieritul încă mai este o afacere profitabilă. Tocmai de aceea, crescătorii de ovine înţeleg cât este de important ca animalele să fie cât mai productive. Contează ca lâna să fie deasă şi lungă, iar laptele trebuie, bineînţeles, să fie cât mai mult.
Deşi România încă nu se poate lăuda cu tradiţia de a încrucişa rase de oi autohtone cu rase străine, tot mai mulţi proprietarii de oi din ţară încep să vadă care sunt beneficiile hibridării. Străinii au început deja să cumpere turme în România şi să producă pentru export. La ,,Festivalul oierilor”, care a avut loc ieri la Timişoara, au fost expuse şi rase hibride.
Ofertă din Scandinavia
,,Am la Buziaş oi ţurcane şi le corcesc cu oile sarde ca să facă mai mult lapte. Am venit la festival ca să fac urdă românească din laptele de la oile mele corcite”, a spus Giovanni Deiana, un crescător de ovine din regiunea italiană, Sardinia.
Dacă o oaie ţurcană pură produce pe sezon între 60 şi 80 de litri de lapte, în urma încrucişării cu rasa sardă, această cantitate se poate dubla şi laptele este de o calitate mult mai bună.