"Ochii sunt un martor mult mai bun decât urechile" - HeraclitusContactul tău vizual:- îi demonstrează persoanei care îţi vorbeşte că o asculţi
- te ajută să fii un ascultător mai bun
- o ajută pe persoana din faţa ta să se simtă importantăContactul vizual direct trebuie să fie făcut în 40 până la 60% din timp. Dacă menţii contactul vizual în mai puţin de 40% din timp, eşti perceput ca fiind o persoană timidă, fără autoritate, care intenţionează să înşele, care ascunde ceva sau care are o încredere scăzută în propria persoană.Dacă priveşti persoana în ochi mai mult de 60% din timp, aceasta se va simţi pusă sub microscop şi atent examinată.
Dacă uneori eşti perceput ca fiind critic într-un sens negativ, iar tu nu ai intenţionat asta, verifică-ţi contactul vizual. Se poate să fi privit o persoană în ochi mai mult de 60% din timpul discuţiei, iar aceasta s-a simţit pusă la zid.
Pentru a fi un bun ascultător, ochii tăi trebuie să spună "te ascult" şi să transmită empatie şi grijă.
Când vorbeşti, priveşte-ţi interlocutorul în ochi pentru a observa dacă îi captezi atenţia. Nu contează ce spui, dacă persoana cu care vorbeşti nu te ascultă.Semnale vizuale"Concentrarea este secretul puterii... în gestionarea relaţiilor interumane" - EmersonÎn afaceri priveşte interlocutorul în ochi sau în mijlocul frunţii. Se va crea astfel o atmosferă serioasă. Interlocutorul va simţi că eşti într-adevăr interesat de afaceri.
În viaţa socială priveşte în ochii sau către nasul interlocutorului.
Nu privi către buzele partenerului de discuţie! Este stânjenitor şi aceasta nu este o atitudine profesională.
În viaţa personală, femeile, în general, privesc spre gât şi piept pentru că sunt interesate de modă, bijuterii etc. Privind spre bărbia şi gâtul interlocutorului, manifestăm interes faţă de persoana din faţa noastră. Acest mod de a o privi este intim şi n