80 de meşteri populari din toate colţurile ţării au venit la Cocoşul de Hurez Aflat la a XXXIX-a ediţie, Cocoşul de Hurez de anul acesta s-a deschis la periferia oraşului Horezu, pe o ploaie torenţială care a alungat turiştii. Evenimentul a fost deschis de preşedintele României, Traian Băsescu, care a tăiat panglica împreună cu Constantin Niţu, primarul urbei. La târgul ceramicii populare româneşti au participat 80 de meşteri populari din marile centre de ceramică din ţară.
Vânzarea a mers prost din cauza vremii
Ceramiştii şi turiştii au suportat cu greu ploaia şi frigul. Meşterii care au prins loc la căsuţe au fost feriţi de ploaie, pe când ulcelele, castroanele şi farfuriile celor care au stat la cort ori pe câmp s-au umplut cu apă. Ceramiştii spun că niciodată n-a fost o vreme aşa de urâtă la târg. Sillo Attila, din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, este un meşter care vine la Horezu de mai bine de 15 ani.
„Nu prea am avut vânzare până acum. E şi vremea proastă şi frigul de afară nu îi mai aduce pe oameni la standurile noastre“, spune artistul. Tot din Harghita a venit şi Laszlo Molnoş, care afirmă că nu a lipsit în niciun an de la târgul popular de la Horezu. „Sperăm ca vremea să fie mai bună şi cu noi olarii, pentru că am bătut cale lungă până aici şi am vrea să vindem şi să le arătăm oamenilor că şi în zona noastră se face ceramică frumoasă“, afirmă meşterul.
„Am venit pentru un vas în care să fierb sarmalele“
Adela Bledea a venit tocmai din Maramureş. „Noi venim de mai mulţi ani. Ne întrecem cu artiştii în olărit din zona Vâlcii. Anul acesta am vândut ceva, dar se putea şi mai bine“, afirmă Adela Bledea.
Din cauza ploii torenţiale, foarte puţini turişti au venit la târg. „Mi-am luat un vas de ceramică în care să fierb sarmalele. Am venit special pentru el“, spune Mioara Tudor, din Horezu