Analiză internaţională. Rusia este pregătită să investească până la 10 miliarde de dolari din rezervele sale în primele bonduri emise de Fondul Monetar Internaţional. Mişcarea indică dorinţa Moscovei de a obţine o mai mare influenţă în privinţa deciziilor luate de FMI. „Purtăm discuţii preliminare în guvern legate de investirea a până la 10 miliarde de dolari în obligaţiuni de la FMI în viitorul apropiat”, i-a spus ministrul de finanţe Alexei Kudrin preşedintelui Dmitri Medvedev în cadrul unei întâlniri transmise în direct pe postul de televiziune Vesti-24.
Drepturi speciale
Medvedev a susţinut ideea, spunând că fondurile vor fi folosite pentru a ajuta ţările – inclusiv vecinii Rusiei – care „suferă cel mai tare de pe urma crizei financiare”.
La summitul G20 care a avut loc luna trecută la Londra, liderii ţărilor dezvoltate şi emergente au convenit să contribuie cu 1,1 de trilioane de dolari la FMI şi la alte organizaţii globale pentru a ajuta economiile afectate. Este de aşteptat ca marii cumpărători de obligaţiuni emise de FMI să fie cele mai mari economii emergente - Brazilia, Rusia, India şi China (BRIC).
Cel mai probabil, obligaţiunile vor fi denominate în drepturi speciale de tragere (DST), un activ de rezervă internaţională creat de FMI în 1969 pentru a completa rezervele oficiale existente ale ţărilor membre.
Rusia, care-şi ţine în prezent 47% din rezervele financiare în dolari, a criticat în mod repetat, împreună cu China, folosirea dolarului ca valută globală dominantă şi a pledat pentru folosirea DST-urilor ca posibilă alternativă.
O bună rată de profit politic
Dar, în timp ce cumpărarea bondurilor i-ar da teoretic Rusiei oportunitatea să diversifice – DST este compusă din mai multe monede importante şi are o valoare de 44% faţă de dolarul american –, unii