Guvernul ezită să pună în aplicare promisiunea de neimpozitare a profitului reinvestit de teamă că vor scădea veniturile bugetare, iar mediul concurenţial va fi distorsionat. Neimpozitarea profitului reinvestit, anunţată ca măsură de sprijin pentru companii în condiţiile crizei, ar trebui să se aplice începând cu al doilea trimestru din 2009, potrivit celor mai recente declaraţii ale premierului Emil Boc. Precizările acestuia au venit după ce ministrul finanţelor, Gheorghe
Guvernul ezită să pună în aplicare promisiunea de neimpozitare a profitului reinvestit de teamă că vor scădea veniturile bugetare, iar mediul concurenţial va fi distorsionat.
Neimpozitarea profitului reinvestit, anunţată ca măsură de sprijin pentru companii în condiţiile crizei, ar trebui să se aplice începând cu al doilea trimestru din 2009, potrivit celor mai recente declaraţii ale premierului Emil Boc. Precizările acestuia au venit după ce ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, arăta că prevederea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010. Mediul de afaceri a reacţionat, exprimându-şi nemulţumirea faţă de inconsecvenţa Guvernului care nu-şi respectă promisiunile din programul anticriză.
„Desigur că atunci când auzi că un asemenea stimulent fiscal se va implementa pentru anul financiar în curs, chiar dacă a fost anunţată în acelaşi an, eşti foarte încântat, mai ales în situaţia de acum, când poţi beneficia de o măsură fiscală care poate să le permită companiilor să-şi reducă nivelul taxelor şi să păstreze mai multe lichidităţi“, explică Mihaela Mitroi, partener PriceWaterhouseCoopers (PwC).
Minus de încasări
Decizia trebuie să ia în calcul, în primul rând, impactul asupra bugetului. Evaluările Ministerului de Finanţe arată că, la nivelul anului 2009, neimpozitarea profitului reinvestit ar însemna un minus anual de venituri de circa 0,6% din PIB. Încasările bugetare s-a