Câteva sortimente inedite, un vad bun, un spaţiu cochet, o mică terasă şi angajaţi prietenoşi sunt reţeta unei cafenele de succes. Investiţia porneşte de la 100.000 de euro. În perioadele de declin economic, cum este cea actuală, sectorul alimentar este mai ferit de pierderi decât altele. Şi asta pentru că tăierile de buget se fac în zone mai „sofisticate“. Să mai punem la socoteală şi faptul că, pe timpul verii, terasele sunt în topul opţiunilor pentru petrec
Câteva sortimente inedite, un vad bun, un spaţiu cochet, o mică terasă şi angajaţi prietenoşi sunt reţeta unei cafenele de succes. Investiţia porneşte de la 100.000 de euro.
În perioadele de declin economic, cum este cea actuală, sectorul alimentar este mai ferit de pierderi decât altele. Şi asta pentru că tăierile de buget se fac în zone mai „sofisticate“. Să mai punem la socoteală şi faptul că, pe timpul verii, terasele sunt în topul opţiunilor pentru petrecerea timpului liber, astfel că deschiderea unei cafenele se arată a fi o afacere bună. Cel mai important aspect de care trebuie să ţineţi cont dacă v-aţi decis să investiţi în deschiderea unei cafenele este amplasarea sa într-o zonă care să vă asigure traficul de clienţi. „Este cel mai mare risc al investiţiei. O poziţie bună poate reprezenta 80% din succesul unei cafenele“, avertizează Sebi Vasilescu, CEO Sebra, divizia de restaurante şi cafenele a grupului RTC. „În perioadă de criză, cel mai mare risc după deschiderea unei cafenele este să nu ai clienţi“, este de părere şi Radu Marinescu, director general la Gourmet Products Servicii, compania care deţine master franciza Gloria Jean’s Coffees. „Altfel, toate premisele duc către realizarea unei astfel de investiţii: chirii mai mici, spaţii stradale disponibile în zone bune şi în malluri, costuri de amenajare mai mici“, adaugă el.
Opţiune: extinderea în franciză
Momentul este fav