Hidroconstructia, una dintre cele mai mari companii de constructii de pe piata locala, are in derulare proiecte contractate de peste 1.500 de milioane de lei (peste 350 mil. euro), majoritatea fiind cu finantare de la UE, din care pentru aproximativ 900 mil. lei (peste 210 mil. euro) este deschisa finantarea in anul 2009. "Pentru anul 2009 ne-am propus sa realizam o cifra de afaceri de peste 900 de milioane de lei (214 mil. euro - n. red.) cu o rata a profitului brut de 3,84 %. La definirea acestor cifre, precum si a tuturor celorlalti indicatori s-au avut in vedere pe de o parte volumul de lucrari deja contractate, dar si posibilitatea aparitiei unor eventuale disfunctionalitati datorate cu precadere efectelor crizei economice financiare", a declarat Romeo Bogdanovici, director in cadrul Hidroconstructia.
Compania si-a bugetat astfel pentru anul acesta o scadere de 2% a cifrei de afaceri fata de 2008, cand a realizat 919 mil. lei (250 mil. euro).
Cea mai mare pondere in businessul Hidroconstructia, circa 63%, este detinuta de lucrari de infrastructura, mai ales cele cu fonduri ISPA (alimentari de apa, canalizari, statii de epurare, statii de tratare, depozite pentru deseuri menajere, reabilitari ale sistemelor de irigatii), urmate de lucrari hidrotehnice si hidroenergetice, cu 36%.
Scaderea investitiilor private din constructii a condus la o crestere puternica a competitiei pe proiectele de infrastructura cu finantare de la UE, insa totodata au crescut si ofertele subevaluate.
"Restrangerea finantarilor din piata constructiilor a determinat cresterea concurentei pe segmentul de piata pe care ne axam cu prioritate cu impact negativ asupra raportului calitate/pret al lucrarilor executate", explica Bogdanovici, care ocupa si functia de presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Proiectele cu finantare ISPA a