O fisură de diametrul unui por, abia vizibilă, descoperită la o ţeavă care măsoară presiunea apei, a dus, sâmbătă, la oprirea Reactorului 1 al Centralei Nuclear Electrice (CNE) de la Cernavodă.
Specialiştii străini şi români care lucrează în această perioadă la Unitatea 2 a CNE, oprită pe 8 mai pentru revizia tehnică anuală, au făcut inspecţii amănunţite şi la grupul 1.
Ţeava va fi înlocuită
Porul, descoperit cu ajutorul unei camere de luat vederi perfomante, i-a ingrijorat pe specialişti. Dacă fisura ar fi fost mai mare, reactorul s-ar fi blocat automat. Deocamdată, specialiştii au decis să oprească preventiv şi Reactorul 1.
Directorul general al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN), Pompiliu Budulan, a declarat pentru EVZ că tronsonul de ţeavă pe care se află porul, „subţire cât degetul mic de la mână”, urma să fie înlocuit, până astăzi. La cele două capete vor fi puse dopuri de gheaţă, iar bucata de con ductă va fi schimbată printr-o tehnologie spe cifică domeniului nuclear.
Potrivit lui Pompiliu Budulan, nu sunt probleme în ceea ce priveşte alimentarea ţării cu energie electrică, pentru că sistemul energetic naţional este interconectat. Dacă CNE Cernavodă, care asigură 17% din consumul naţional de energie electrică, nu mai funcţionează, se trece pe energie produsă pe bază de cărbune sau de hidrocentrale.
Turceni preia sarcina
Pentru că ambele unităţi ale CNE au devenit inactive, Dispeceratul Energetic Naţional a decis punerea în funcţiune a unui grup energetic de la Complexul Turceni.
„Cele constatate nu reprezintă niciun pericol pentru personalul de exploatare, populaţie sau mediul înconjurător”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de Societatea Na ţională Nuclearelectrica. Preşedintele SNN a dat asigurări că luni după-amiază, cel târziu ma