"Ce Dumnezeu o fi fost in mintea lor?", se intreaba comentatorul The Economist referindu-se la decizia socialistilor europeni de a o trece pe o lista a candidatilor "groaznici" la europarlamentare pe Monica Macovei. "De ce apara socialistii europeni coruptia?", se mai intreaba acelasi comentator, care remarca faptul ca motivatia includerii Monicai Macovei pe lista (pentru ca isi critica tara si denunta coruptia) pare extrasa din gandirea unui aparatchik al partidului comunist.
Ce e in mintea socialistilor nu putem spune, fie si numai din teama de a ne angaja intr-o intreprindere atat de riscanta cum este sondarea unui abis atat de intunecat. Dar in legatura cu motivele pentru care apara socialistii coruptia in Romania putem sa ne hazardam sa oferim o ipoteza: pentru ca, in continuare, multi dintre socialistii europeni considera ca este datoria lor sa actioneze ca agenti ai Moscovei in Europa.
Cu cateva zile in urma, fostul ambasador al UE in Rusia, Michael Emerson, a publicat pe site-ul think tank-ului Centre for European Policy Studies un comentariu cu titlul "Detectam cumva o neo-finlandizare in cartierul de Est?", in care aminteste ca finlandizarea este starea in care un stat mic se situeaza in sfera de influenta a unei mari puteri autoritare si hegemonice in vreme ce ramane in zona cvasidemocratica si oarecum capitalista a Occidentului, situatie in care s-a aflat Finlanda in raporturile sale cu Uniunea Sovietica.
Anul trecut, in octombrie, Edward Lucas, care a fost ani de zile corespondentul The Economist in Estul Europei, scria in Financial Times despre incercarea Moscovei de finlandizare a Vestului Europei prin politica conductelor de gaz, dominatie energetica prin bani dati "peste si pe sub masa" si "cultivarea unor lobby-uri prietenoase".
Finlandizarea are efect asupra unor state slabe, corupte, incapabile sa isi apere i