Sprijinul ar trebui să conducă la creşterea ponderii energiilor regenerabile la 33% din total, până în 2010. UE plăteşte până la 70% din valoarea investiţiilor firmelor în modernizarea sau realizarea de centrale eoliene sau solare şi 98% în cazul administraţiilor locale. Citiţi şi
Eficienţă energetică pe bani europeni
Fonduri europene pentru autorităţile locale
Proiecte integrate pentru satul tău
Bani de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea firmei
Producţia de energie „verde“ este susţinută din bani europeni cu până la 71 de milioane de lei pe proiect. Gradul de finanţare diferă însă în funcţie de natura solicitantului. Astfel, plafonul acordat autorităţilor locale ajunge până la 98%, cu condiţia ca proiectele să nu fie generatoare de profit.
Pentru societăţile mici, ajutorul nerambursabil urcă până la 70% din totalul investiţiei, pentru cele de dimensiuni medii la 60%, iar pentru cele de talie mare la 50%.
Excepţie fac societăţile din regiunea Bucureşti-Ilfov, ce pot obţine o finanţare de 60%, 50%, respectiv 40%. Atenţie însă căci valoarea minimă a proiectului (fonduri nerambursabile + partea de cofinanţare a a beneficiarului) este 355.000 de euro, iar cea maximă nu poate depăşi 50 de milioane de euro.
Sumele aferente sunt disponibile în cadrul operaţiunii „Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice prin valorificarea resurselor regenerabile“.
În categoria beneficiarilor eligibili intră administraţiile publice locale, Asociaţiile pentru Dezvoltare Intercomunitară şi societăţile comerciale.
Cine poate obţine banii
Firmele obţin ajutor financiar dacă investesc în unităţi de producţie pentru diversificarea surselor de producere a energiei, a tehnologiilor şi a in