Fostele detinute politic din penitenciarele comuniste ale anilor ’50 au pastrat despre femeile-temnicer amintiri impartite intre brutalitate si bunatate. EVZ reconstituie astazi, cu sprijinul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania, portretele si povestile catorva dintre femeile-gardian. Femei care au marcat, uneori prin severitate si brutalitate, alteori printr-o bunatate suprinzatoare, vietile detinutelor din temnitele politice ca Mislea sau Dumbraveni.
Penitenciarul Mislea, judetul Prahova, a fost, in perioada arestarilor anilor ’50, locul unde femeile detinute politic ajungeau sa munceasca, la finalul unor anchete brutale si al unor opriri repetate prin celulele subterane de la Jilava. Pana in anul 1953, puscaria a fost condusa de Elena Tudor, o femeie severa care a ramas in marturii cu doua porecle: „Diri”, data de detinutele care au vazut si chipul ei uman, si „Caligula”, dupa cum au numit-o cele care au avut de suferit de pe urma ei.
Citeste articolul integral in Evenimentul Zilei Fostele detinute politic din penitenciarele comuniste ale anilor ’50 au pastrat despre femeile-temnicer amintiri impartite intre brutalitate si bunatate. EVZ reconstituie astazi, cu sprijinul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania, portretele si povestile catorva dintre femeile-gardian. Femei care au marcat, uneori prin severitate si brutalitate, alteori printr-o bunatate suprinzatoare, vietile detinutelor din temnitele politice ca Mislea sau Dumbraveni.
Penitenciarul Mislea, judetul Prahova, a fost, in perioada arestarilor anilor ’50, locul unde femeile detinute politic ajungeau sa munceasca, la finalul unor anchete brutale si al unor opriri repetate prin celulele subterane de la Jilava. Pana in anul 1953, puscaria a fost condusa de Elena Tudor, o femeie severa care a ramas in marturii cu doua por