Gerhard Breindl, seful diviziei de finantare imobiliara a grupului austriac Erste, care a acordat anul trecut imprumuturi de peste 400 mil. euro pe piata locala, afirma ca proiectul "Prima casa", initiat de Guvern, ar putea avea un impact redus in economie, daca vor fi garantate achizitiile de locuinte vechi.
"Una dintre principalele probleme pe care le vedem la acest proiect este daca vor fi acordate garantii pentru achizitionarea unor locuinte din stocul vechi. Efectul in economie este foarte limitat daca vor putea fi cumparate si locuinte vechi, insa daca vor fi achizitionate locuinte finalizate in 2007-2008, este o oportunitate foarte buna pentru a relansa piata rezidentiala", a declarat Breindl pentru ZF in cadrul targului imobiliar Real Vienna, care a avut loc in perioada 26-28 mai.
In cazul in care vor fi achizitionate doar locuinte nou-construite, cel mai mult ar avea de castigat piata constructiilor, pentru ca vor fi lansate noi proiecte. "Atata timp cat sunt pe piata mii de apartamente nevandute, nu vor fi incepute noi constructii", explica Breindl.
Intrebat ce decizii a luat Guvernul austriac pentru a revigora piata locuintelor, Breindl a explicat ca focusul austriecilor au fost investitiile in infrastructura. Piata rezidentiala din Austria este foarte bine reglementata, iar nivelul speculativ este foarte scazut, pentru ca au fost construite foarte multe case sociale, iar preturile nu au avut fluctuatii mari in ultimii ani, pentru ca administratiile locale au putut sa controleze piata.
"In Viena este un numar foarte ridicat de case sociale, detinute de administratiile locale, iar majoritatea austriecilor locuiesc cu chirie, in comparatie cu tarile din est, cum este Romania, unde numarul proprietarilor este foarte ridicat", afirma Breindl.
Gerhard Breindl, seful diviziei de finantare imobiliara a grupului aust