Proprietăţile medicinale recomandă florile de salcâm drept un bun remediu pentru ulcerul gastroduodenal, bila leneşă, insomnii, tuse şi migrene. În medicina naturistă, se folosesc florile începând cu sfârşitul lunii mai. Prin conţinutul de flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, florile de salcâm calmează arsurile la stomac. Totodată, calmează tusea obişnuită, convulsivă sau astmatică şi ajută la evacuarea bilei.
COMBAT INSOMNIILE
"Florile de salcâm au o aromă inconfundabilă, despre care se spune că are efecte uşor sedative, reducând intensitatea stărilor de anxietate. Drept urmare, florile de salcâm pot fi eficiente în combaterea insomniilor", menţionează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare.
Graţie aromelor naturale plăcute, florile de salcâm contribuie la atenuarea acceselor de mânie şi iritabilitate psihică, în cazurile de epuizare nervoasă şi de tulburări de memorie. S-a constatat că toate aceste tulburări ale sistemului nervos se pot calma prin inhalarea parfumului florilor de salcâm, aromatizarea camerei de lucru şi dormitorul suferindului.
"Trebuie băută o cană de infuzie zilnic, într-o cură de trei săptămâni. Se poate înlocui apa de băut cu această infuzie", precizează dr Cristina Bălănescu.
Efecte bune au florile de salcâm şi în cazul refluxului gastro-esofagian, indigestii după mese copioase cu alimente grase, în insuficienţă hepatică şi crampe abdominale.
MIEREA DE SALCÂM=SISTEM IMUNITAR MAI BUN
Specialistul nostru ne recomandă să consumăm şi miere de salcâm. Aceasta, pe lângă faptul că este un deliciu de neegalat, are şi o serie de proprietăţi terapeutice. Prin consumarea acesteia, sistemul imunitar are de câştigat. De asemenea, s-a dovedit că mierea de salcâm, diluată în puţină apă caldă şi luată înainte de mese sau