In 7 iunie, 23 din cei 35 de actuali europarlamentari (in viitorul Parlament vor fi doar 33) le cer din nou romanilor un vot, incercand sa-si reinnoiasca mandatul. Ce au facut ei si partidele lor pentru romani in Parlamentul European?
In contextul unei campanii electorale puternic "prezidentializate", deputatii europeni incearca sa le explice romanilor cum stau lucrurile cu fondurile europene - "noi nu le aducem fonduri, dar le putem spune oamenilor cum sa acceseze proiecte", afirma Renate Weber (PNL - afiliat la grupul liberal, ALDE) - sau cum o zona desertificata din Dolj a devenit subiect de reflectie pentru o Europa din ce in ce mai secetoasa - Marian Jean Marinescu (PD-L - afiliat la Partidul Popular European, PPE).
"Prioritatile sunt legate de eradicarea saraciei si de eliminarea diferentelor dintre bogati si saraci sau dintre tarile bogate si tarile sarace", spune si Corina Cretu (PSD - afiliat la grupul Socialist, PSE).
Cei trei deputati europeni sunt dintre cei mai vocali reprezentanti ai Romaniei in Legislativul de la Bruxelles: Marinescu face parte din Comisia de transport, Cretu din Comisia de dezvoltare, iar Weber din cea de libertati civile. De ce trebuie sa-i votam pe ei si pe partidele din care fac parte?
PD-L - partidul cu programul
"Avem doua teme majore pe care le sustinem in campanie: ca Uniunea Europeana sa fie solidara in fata crizei economice. Cea de-a doua tema se refera la doua libertati care sunt garantate de UE: anume libera circulatie a cetatenilor europeni, astfel incat granitele sa fie libere pentru toata lumea, si libertatea pietei muncii, iar noi luptam ca ultimele 9 tari care mai au restrictii pentru Romania sa le ridice", spune Marinescu. Cum poate actiona concret un eurodeputat pentru liberali-zarea pietei muncii?
"Eu am initiat proiectul Blue Card - potrivit caruia o tara care are restrictii