Decizia în baza căreia siderurgiştii primesc doar gaze din producţia internă defavorizează populaţia, care ar trebui să aibă acces liber la aceste resurse. Potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii (populaţie sau firme) trebuie să primească gaze din acelaşi „coş“ intern/import. Guvernul dă prioritate numai industriei. Acordarea de gaze din producţia internă către companiile siderurgice este mai rentabilă din punct de vedere economic decât în cazul în care această cantitate de gaze ar fi inclusă în coşul pentru populaţie, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Acesta nu a putut însă să susţină cu cifre această afirmaţie: „Încă nu ştim care este cantitatea de gaze de care au nevoie aceste companii“. Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate de Guvern săptămâna trecută, combinatele chimice şi siderurgice ar putea primi doar gaze din producţia internă, în perioada 1 mai - 30 septembrie.
Măsura vine însă în contradicţie cu Legea gazelor nr. 351/2004, care arată, la articolul 100, alineatul 5: „Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toţi consumatorii au dreptul de a fi alimentaţi cu gaze naturale în aceeaşi structură intern/import a surselor.
Pentru piaţa reglementată (populaţie – n.r.), asigurarea, în această structură, a cantităţilor de gaze naturale se realizează de către furnizorii licenţiaţi, aceştia având acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale“. Mai mult, Ordonanţa de Urgenţă 122/2007 arată că „prevederile alin. (5) se aplică până la convergenţa preţului gazelor naturale din producţia internă cu cel al gazelor naturale din import“.
Prin urmare, măsura Guvernului îngrădeşte accesul populaţiei la gazele autohtone ieftine şi anihilează o şansă a populaţiei de a plăti o factură mai mică la gaze, care era de aşteptat odată cu surplusul de producţie internă existent acu