Raiul comerţului din anii ’90 este acum gol. Impozitul forfetar, chiriile şi scăderea puterii de cumpărare a oamenilor aproape că au desfiinţat complexul din Colentina.
După ani de zile în care a „hrănit“ nu numai cartierul Colentina, ci şi întreaga Capitală, ba chiar şi ţara, de unde veneau autocare pline cu mici comercianţi, complexul comercial Europa e aproape pustiu.
Afacerile, care nu demult erau înfloritoare, acum sunt afectate serios de criză şi de taxele din ce în ce mai mari şi mai multe. Noul impozit forfetar îi obligă pe mulţi dintre comercianţi să renunţe la standurile din Europa.
„Cât şi cui să vând ca să plătesc şi chirie, şi TVA, şi contabil, şi angajat, şi impozite anuale, şi taxe, şi acum şi impozitu’ forfetar? Nu mai zic că mai trebuie să şi mănânc, să plătesc şi întreţinere. E imposibil!“, îşi enumeră dările un vânzător de perdele şi covoare, Ciprian Cavaleru.
Colentina depinde de complexul Europa
În situaţia lui Cavaleru sunt mulţi deţinători de mici spaţii comerciale care se simt ameninţaţi de noile impozite şi de criza financiară. Ei se văd forţaţi să renunţe la singura activitate pe care ştiu să o facă, „de o viaţă“, cum spun ei, şi să se îndrepte către alte domenii pentru a-şi câştiga existenţa.
Niciunul dintre celelalte cartiere ale Capitalei nu a depins de o zonă comercială precum a făcut-o Colentina faţă de complexul comercial aflat în apropiere de Voluntari. De-a lungul timpului, acesta a oferit „o pâine bună“ tuturor. Casnicele din zonă, de exemplu, şi-au câştigat existenţa din îngrijirea copiilor patronilor chinezi. La fel au profitat proprietarii de curţi de pe lângă complex, care şi-au închiriat terenurile negustorilor asiatici pe post de depozite. Aşa că actuala perioadă prin care trece Europa se resimte în aproape toată comunitatea.
Aleile comerciale sunt pust