General Motors intra pe „lista rusinii" a sectorului corporatist cu titlul de cel mai mare faliment din industria americana. Caderea gigantului auto a fost rapida, in conditiile in care a pierdut titlul de cel mai mare producator auto din lume abia in 2007.
General Motors, cel mai mare producator de automobile din lume timp de 77 de ani, a intrat ieri in faliment, noua companie urmand sa fie detinuta in proportie de 60% de stat, iar datoriile acesteia urmand sa fie reduse cu mai mult de 50%, scrie Bloomberg.
„Noul GM" va primi 30,1 mld. dolari (21,4 mld. euro) sub forma de finantare in cadrul falimentului din partea guvernului, iar trezoreria „nu anticipeaza acordarea de asistenta suplimentara" dupa aceea, se arata intr-o declaratie a administratiei Obama. Guvernul federal va detine 60% din noua companie, 12% urmand sa apartina guvernului canadian, care va acorda un imprumut de 9,5 mld. dolari companiei.
„Obiectivul nostru este sa ne asiguram ca ne limitam implicarea la minimul necesar si ca ne vom retrage cat mai rapid", a spus secretarul trezoreriei Timothy Geithner.
Declinul unui simbol
Intrarea in faliment, despre care oficialii GM spuneau anul trecut ca nu se va produce, marcheaza declinul unei companii care candva fabrica peste jumatate din automobilele achizitionate in Statele Unite. Producatorul cu sediul in Detroit a inceput sa se confrunte cu costuri mai ridicate decat rivalii sai, avand de asemenea de suferit din cauza dependentei sale de camioane usoare, cu un consum ridicat de carburant, in conditiile cresterii preturilor la benzina.
„Intrarea GM in faliment este un lucru pozitiv pentru industria auto, compania urmand sa devina un competitor adevarat", a declarat Len Blum, din cadrul Westwood Capital din New York.
Va inchide 11 fabrici
GM intentioneaza sa inchida 11 fabrici si sa suspe