Iasomia are proprietăţi terapeutice remarcabile, ce o recomandă ca un remediu excelent în menţinerea frumuseţii, dar şi a sănătăţii organismului.
"În cosmetică, această plantă este indicată în special persoanelor care au un ten cu tendinţe de îngrăşare sau pentru tratarea acneei. Deoarece iasomia reglează cantitatea de sebum secretată de piele", precizează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la centrul de sănătate Clar Med.
Masajul cu ulei de iasomie este util atunci când se doreşte destinderea muşchilor contractaţi sau calmarea durerilor musculare. Prin acest masaj se tonifiază şi se menţine elasticitatea pielii.
EFECT CALMANT
Iasomia beneficiază de proprietăţi nu doar cosmetice, ci şi terapeutice. Ceaiul din această plantă este eficient pentru înlăturarea migrenelor şi pentru stimularea circulaţiei sângelui. Totodată, ceaiul de iasomie vindecă tusea. Pentru aceasta, se foloseşte infuzie sau decoct dintr-o lingură de flori la cană şi se consumă două-trei căni pe zi.
Cu un efect calmant recunoscut, planta are o influenţă benefică şi asupra sistemului nervos central, ajutând la relaxarea generală a organismului, la eliminarea stresului şi a asteniei şi la înlăturarea stărilor depresive. Este recomandat să se consume două căni de infuzie pe zi, preparată din iasomie, coji uscate de măr, coada calului şi ienupăr în părţi egale.
Cu infuzia de iasomie se fac spălături vaginale. "În acest caz, planta se asociază cu 20 g de gălbenele şi 20 g de urzică albă moartă. Spălăturile sunt indicate în caz de leucoree, vaginite şi candidoze", menţionează medicul Cristina Bălănescu.
Ceaiul de iasomie se asociază şi cu ceaiul verde în scopul reducerii excesului ponderal, accelerând metabolismul. Pentru prepararea unei ceşti de 200 ml de ceai verde c