"Facem apel la toţi europenii să vină la vot, este cel mai bun mod de a sprijini o Uniune Europeană puternică", au declarat preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel. Doar că cei doi au propriile preocupări. De altfel, euroalegerile sunt la fel de mult un test pentru guvernele naţionale. Votul la euroalegeri va testa apele în Germania înaintea alegerilor federale din septembrie, în timp ce în Franţa partidul de guvernământ al lui Nicolas Sarkozy ar putea să întâmpine o creştere în sondaje a partidelor de dreapta. În Anglia, alegătorii vor vota mai mult pe baza scandalurilor naţionale, cum ar fi modul în care Guvernul a manevrat criza economică.
Decizia Uniunii Europene privind acordarea unui stimul financiar de cinci procente din veniturile externe, ca măsură împotriva crizei financiare, a fost criticată ca fiind prea mică şi prea târzie.
Şomajul în Uniunea Europeană este în urcare şi mai multe guverne au întâmpinat proteste sociale.
În acest context, " votul la alegerile europarlamentare este mai mult un mesaj pentru arena politică naţională, în special pentru Guvern ", susţine Hugo Brady, de la Centrul European pentru Reforme din Londra, citat de Reuiters.
De altfel, cetăţenii celor 27 de ţări europene vor merge la vot într-un scrutin marcat de apatie şi într-o atmosferă plină cu proteste împotriva Guvernelor care se chinuie să combată criza economică.